The Push and Pull of Concept - The Meaning Behind The Art

Het duwen en trekken van het concept - de betekenis achter de kunst

Het afgelopen jaar heb ik mijn kunstpraktijk uitgebreid met het werken op papier met inkt en andere media. Dit is een geleidelijk proces geweest van integratie in nieuwe materialen/media en de ideeën/inspiratie die daarbij horen.

In het begin voelde ik me een beetje een vreemdgaande echtgenoot. Encaustic is al een aantal jaren mijn enige werkmedium, en een medium waar ik me heel dicht bij voel. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar ik voel echt een soort band met de wax, de hitte, het proces en het eindresultaat. Encaustic gaf me de mogelijkheid om ideeën die in mijn hoofd rondzweven visueel uit te drukken op een manier die geen enkel ander medium ooit heeft gedaan.

Dus toen ik papier en stof in mijn werk begon te integreren, hoewel het geheel nieuwe visies en ideeën opende, had ik het gevoel dat het ook een nieuw hoofdstuk zou kunnen afsluiten en dit was / is een ongemakkelijk gevoel.

Ik worstelde een tijdje en probeerde deze nieuwe materialen en processen in mijn werk te 'passen', erachter te komen wat het betekende en waarom ik erdoor werd aangetrokken. Dit begrip kwam niet snel of gemakkelijk omdat ik voel dat er een onafscheidelijke spanning bestaat tussen het bekende en het onbekende. Het is mijn ervaring dat deze spanning, het ongemakkelijke gevoel van verandering, het beste in mij naar boven haalt, het is wat mijn persoonlijke ontwikkeling en groei drijft. Veilig blijven, hoewel het goed/gemakkelijker kan voelen, leidt niet tot "doorbraken", dit is tenminste mijn ervaring. Begrijp me niet verkeerd, ik bewonder consistentie en het vermogen om gefocust te blijven op één idee en het door en door te onderzoeken. Diepgaande verkenning van ideeën en concepten binnen een kunstenaarspraktijk is belangrijk, vooral als men van plan is een meester in hun vak te worden.

Ik heb zelfs het gevoel dat dit een gebied is waarop ik moet verbeteren, mijn vermogen om gefocust te blijven en echt een idee te ontwikkelen. Ik ben van plan hier het komende jaar aan te werken, om ervoor te zorgen dat ik mijn werk ontwikkel, langer bij een oeuvre blijf, de barrières doorbreek die de neiging hebben om op te duiken en me in een andere richting te duwen.

Ik denk dat dit is waar de concepten en ideeën achter het werk op grote schaal een rol gaan spelen. Als je een duidelijk begrip hebt van de betekenis/ideeën achter het werk, dan kun je het dieper onderzoeken en manieren vinden om betrokken/geïnteresseerd te blijven.

Die verbinding maken is moeilijk, en elke artiest benadert dit anders. Sommige zijn gestructureerd, gedisciplineerd en nauwkeurig. Sommigen benaderen hun werk meer intuïtief, maar hebben nog steeds een duidelijke richting en weten over het algemeen waar ze heen gaan.

(Dit zijn zeer algemene uitspraken, en ik begrijp dat er veel variaties zijn, ik spreek hier meer vanuit mijn eigen perspectief dan iets anders).

Voor mij was het niet gemakkelijk om deze innerlijke stem, het concept en de betekenis te vinden. Het heeft lang geduurd voordat ik wist waar ik mijn werk naartoe wilde brengen en waarom ik het daarheen wilde brengen.

Het is als een zaadje dat heel lang geleden is geplant en het heeft tijd nodig gehad om te ontkiemen, naar de oppervlakte te komen en te groeien. Ik vraag me steeds af, wat voor plant is het? Waarom is het daar? Hoe kan ik het laten groeien, waarom moet het groeien?

De antwoorden zijn er, en naarmate ze duidelijker worden, wordt het voor mij gemakkelijker om te accepteren wat ik doe en om mijn kunst in nieuwe richtingen te ontwikkelen. Om het naar plaatsen te brengen waar ik nog nooit ben geweest, wetende dat hoewel ze misschien nieuw aanvoelen, er een deel is van iets diepers, een verbinding met mezelf die kan worden uitgedrukt op papier, of met was, of met welke media ik ook kies. De media zijn slechts het vehikel, het idee, de betekenis achter het werk, dat is wat belangrijk is en dat is wat mij uiteindelijk zal laten ontwikkelen tot een betere kunstenaar, een kunstenaar die meer maakt dan alleen mooie schilderijen.

Veel plezier met creëren!

Terug naar blog

2 reacties

Thank you for your comments Nancy. I am glad that you could relate to my post and thank you for sharing your experience with me. It was hard to write…and share…so knowing that it resonated with you means a lot.

Elizabeth

Thank you for this incredibly thoughtful post! I’ve transitioned from a 20 year journey with making glass into a world of encaustic painting. It’s so hard for me when I hear people say ‘oh but I loved your glass…’. That work defined me for some time, and truly helped me to grow into my new work. And because I also have an issue ‘staying focused’ I’ve branched out to working with paper and acrylics. I truly don’t think there are enough years ahead to do all I want to do!

Nancy

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.